X

ZAKAŽITE BESPLATAN PREGLED

+387 51 230 700

Simić dent RADNO VRIJEME

Ponedeljak - Petak

-

08:00 - 20:00

Subota

-

09:00 - 13:00

Nedelja

-

Neradni dan

Adresa

-

Vidovdanska 2, Banja Luka

Simić dent KONTAKT

Mob:

+387 65 233 88 (VIBER)

Tel:

+387 51 230 700

Tel:

+387 51 230 701

E-mail:

ordinacija@simicdent.com

Simić dent ZAKAŽITE TERMIN
Simić dent
Simić dent

ESTETSKA STOMATOLOGIJA

U savremenom svijetu lijep osmijeh je imperativ, a on podrazumijeva, prije svega, zdrave zube i desni. Osim zdravi, zubi bi trebalo da budu i lijepo oblikovani, pravilno raspoređeni i zadovoljavajuće boje, kako bi vaš osmijeh bio neodoljiv. Ukoliko vam je priroda podarila lijep osmijeh, tu smo da vam savjetima i profesionalnom njegom pomognemo da takav i ostane. Međutim, ukoliko ste nezadovoljni izgledom vaših zuba, posjetite nas i sa našim ljekarima razmotrite neke od terapijskih metoda koje će zadovoljiti vaše estetske zahtjeve, a pritom neće ugroziti vaše zdravlje.

Izbjeljivanje zuba

Istraživanja su pokazala da je veliki broj ljudi nezadovoljan bojom svojih zuba. Osim građe zuba, koju smo dobili rođenjem, na boju zuba utiču i drugi faktori. Pigmenti iz hrane i pića (crno vino, koka-kola, kafa, čaj, cigarete), zatim pojedini lijekovi, ali i neka opšta oboljenja mogu uticati na boju Vaših zuba. Takođe,u pljuvačci nekih osoba postoje pigmentne bakterije, koje na zubima grade kolonije, ružeći njihov izgled.

 

Na našem stomatologu je da, uz Vašu pomoć , utvrdi uzroke promjene boje zuba i odredi metod izbjeljivanja koji će dati najbolje rezultate u vašem slučaju.
Potrebno je napraviti razliku između izbjeljivanja zuba i poliranja. Kod izbjeljivanja zuba, zubi mijenjaju svoju boju za više nijansi korištenjem sredstava za izbjeljivanje zuba, dok se kod poliranja zuba samo uklanjaju meke naslage sa zuba (promijenjena boja zuba) koje nastaju konzumiranjem cigareta, čajeva, lijekova koji sadrže gvožđe u sebi, te se time ne postiže izbjeljivanje zuba već se zubima vraća njihova stara boja.

 

Sve što treba da znate o izbjeljivanju zuba
Izbjeljivanje zuba je tehnika koja se koristi oko 25 godina u cilju postizanja savršenog osmijeha kome svi težimo.
Da bi se shvatila tehnika izbjeljivanja zuba prvo se mora znati porijeklo boje zuba.

Zapravo, površina zuba (gleđ) je transparentna, a boja zuba potiče od dubokih slojeva zuba (dentina). Zbog takve građe zuba mi zapravo ne bijelimo zub, jer nije moguće ni sa jednim poznatim sredstvom djelovati tako duboko u zub, već djelujemo na površinu zuba, smanjujemo njegovu transparentnost i sprječavamo probijanje boje dubokih slojeva zuba (dentinske boje). Preparati koji se koriste za izbjeljivanje zuba su na bazi vodonik-peroksida (H2O2) i svi djeluju na sličan način. Glavna razlika je u koncentraciji i načinu primjene.

 

Preparati koji se koriste u stomatološkim ordinacijama imaju koncentraciju od oko 40%, dok su preparati za kućno bijeljenje od 10 do 20% (bijeljenje u ordinaciji je kontrolisano i ne može imati dejstvo na okolna tkiva, dok kućno bijeljenje nije moguće do kraja iskontrolisati, tako da postoji mogućnost oštećenja sluznice usne duplje).
Naša ordinacija Vam pruža mogućnost ordinacijskog ili kućnog bijeljenja zuba, u zavisnosti od stanja vašeg oralnog zdravlja i vaših zahtijeva, koristeći strogo provjerene i klinički ispitane materijale i prilagođavajući terapijski postupak samo Vama. Nakon ove terapijske procedure, neophodno je pridržavati se savjeta stomatologa o održavanju higijene usta i zuba i koristiti preporučene rastvore i gelove, u cilju postizanja maksimalnih rezultata.

ZOOM! Profesionalni sistem izbjeljivanja

Do sada nijedan tretman nije pokazao toliki učinak i bio toliko brz i efikasan kao sistem izbjeljivanja zuba Zoom! lampom. Potpuno bijeli osmijeh može imati svako, bez štetnog djelovanja. Zoom! lampa djeluje tako što izbjeljuje gleđ od uticaja kafe, čaja, duvana ili crnog vina bez ikakvih oštećenja. Ukoliko se primjenjuje pravilna oralna higijena, zubi izbijeljeni Zoom! lampom nikada neće biti tamni kao prije. 

 

ŠTA JE ZOOM! IZBJELJIVANJE?
Zoom! Sistem izbjeljivanja učiniće vaše zube znatno bjeljima u manje od 60 minuta. Postupak je jednostavan. Počinje kratkom pripremom pokrivanja usana i desni, ostavljajući samo zube izloženima, zatim se stavlja Zoom!

Gel za izbjeljivanje, koji je specijalno dizajniran da bi se upotrebljavao sa specijalno dizajniranim Zoom! svjetlom.Svjetlo i gel lagano prodiru kroz zube, uklanjajući mrlje i žutilo. Sa pravilnom njegom Vaši zubi će blistati godinama.


Primjena Zoom! lampe potpuno je bezbolna i smanjuje se osjetljivost zuba za 67%. Primjenu takve lampe imali smo prilike da vidimo na televiziji u serijalu Extreme Makeover, gdje pacijentima u želji za ljepšim osmijehom, stomatolozi izbjeljuju zube upravo Zoom! lampom. Zoom! Sistem izbjeljivanja je naučno unaprijeđen, patentiran postupak izbjljivanja zuba. Zoom! je siguran, efikasan i brz. U manje od sat vremena vaši zubi će postati blistavi.

Kućno izbjeljivanje zuba (splint metoda)

Tehnika kućnog bijeljenja zuba je tehnika koja je nešto sporija u odnosu na ordinacijsko bijeljenje zuba, ali je podjednako laka i jednostavna. Sa tehnikom kućnog bijeljenja zuba za nekoliko dana možete uljepšati svoj osmijeh mijenjanjem boje zuba za nekoliko nijansi. Prvo se uzima otisak vaših zuba na osnovu kojeg se izrađuje gipsani model. Zatim se na vakum aparatu formira izuzetno tanka folija, koja intimno prijanja na površinu vaših zuba.

Folija se nosi sat vremena dnevno, ili noću, u zavisnosti od preparata za izbjeljivanje koji se koristi. Ukoliko se nosi noću ne ometa vaš san. Kod kućnog bijeljenja zuba naš stomatolog će Vas redovno pregledati na kraju svake nedelje, kako bi pratio efekte tretmana, kao i eventualne promjene na desnima. Postignut efekat traje godinama, a po potrebi boja se može osvježiti.

Izbjeljivanje avitalnih zuba

Nekada se desi da, nakon liječenja zub promijeni boju. Uzrok promjene boje može biti krv i njeni metaboliti, koji su se, nakon traume, ugradili u dentinske kanaliće, bakterije i njihovi toksini, koji su se ugradili u zubno tkivo u toku infekcije, takođe, pojedini materijali, koji se koriste u terapiji oboljelog zubnog živca.

U našoj ordinaciji je moguće izbijeliti takve zube jednostavnom i potpuno bezbolnom metodom, čuvajući pri tom zubna tkiva i odlažući protetsko zbrinjavanje.

Kompozitne plombe (sendvič tehnika)

Šta je sendvič tehnika kod postavljanja kompozitne plombe?
Svaki zub je od izuzetne važnosti i zahvaljujući napretku u tehnologiji, na raspolaganju su nam tehnike koje nam omogućavaju da sačuvamo čak i one zube kod kojih je karijes prodro jako duboko. Sendvič tehnika postavljanja kompozitne plombe znači postavljanje dvije vrste ispuna i to: glasjonomera, koji je otporan na vlagu i postavlja se na dno očišćenog kaviteta, i kompozita kojim se ispunjava dio kaviteta iznad desni i koji osigurava dobru estetiku.

Koje su prednosti ove plombe?
Uvijek radije preporučujemo ovu vrstu ispuna pacijentima zbog brojnih prednosti: glasjonomer ostvaruje bolju vezu sa zubom, koja vremenom postaje sve jača, osiguravajući dugotrajnost ispuna, a kompozitni materijal doprinosi boljoj estetici zuba. Ova metoda nam dozvoljava da iskoristimo najbolje karakteristike oba materijala i njihovim kombinovanjem gotovo u potpunosti neutralizujemo njihove nedostatke, pružajući vam efikasno i estetski efektno rješenje problema.

Kompozitne fasete

Pod fasetiranjem zuba podrazumijeva se nanošenje materijala na prednju - vidljivu stranu, prvenstveno prednjih zuba, u cilju korekcije njihove boje, oblika ili položaja (i samim tim međusobnog odnosa). Radi se prvenstveno o kozmetičkoj intervenciji, čiji je krajnji cilj postizanje ljepšeg izgleda zuba. Zato se za fasetiranje koriste estetski materijali - kompoziti i keramika. I jedan i drugi materijal imaju i prednosti i nedostatke.

 

Dobijeni efekat je mnogo bolji u odnosu na prethodno stanje zuba, i može se postići njihov potpuno prirodan izgled. Fasetiranjem zuba svakako se postiže estetski efekat koji pacijent želi - svjetliji zubi. Zubi se fasetiranjem mogu korigovati, u smislu dobijanja volumena i boje, ali što se tiče veličine zuba, to podrazumijeva nanošenje kompozitnih materijala ponekad i na secivne ivice prednjih zuba.

Fasetiranje kompozitnim materijalima spada u grupu direktnih restauracija, što znači da se rade u jednoj posjeti, direktno na zubima. Trajanje kompozitnih faseta, uz dobro održavanje higijene usta i zuba se procjenjuje na 5 do 7 godina. Naime, vremenom se materijal "potroši", naročito na mjestima trenja na kontaktima sa donjim zubima, pa je neophodno izvršavati povremene korekcije kompozitnih faseta.

Viniri (keramičke ljuspice)

Bilo da je riječ o malo izmijenjenom položaju zuba ili izmijenjenoj boji, ovi estetski nedostaci se mogu nadoknaditi primjenom keramičkih ljuspica (vinira), koji daju izvanredne estetske rezultatePrema modelu dobijenom izlivanjem otiska zuba pacijenta, ljuspice se izrađuju uz pomoć kompjutera, koji ne samo što obezbjeđuje najpreciznija moguća mjerenja, već i indžektuje keramiku, pa tako daje i najveću moguću preciznost u modelovanju vinira.

Posebna vrijednost ove metode je u tome što njena primjena ne zahtijeva agresivno brušenje zuba, već skidanje samo vrlo tankog sloja zubne gleđi. Vinirima se zapravo mijenja prirodna zubna gleđ, pa se na taj način može mijenjati boja zuba ili napraviti manja korekcija položaja, veličine i opšteg izgleda zuba.

Keramičke plombe - Inleji

U slučajevima kada je karijes previše razorio krunu zuba i kada se, poslije uklanjanja karijesa, dobijeni kavitet ne može na zadovoljavajući način nadoknaditi klasičnom plombom (bilo od amalgama ili kompozita), tada se pristupa izradi inleja. Inleji se najčešće izrađuju od keramike ili od metala (mada u današnje vrijeme rijetko). Glavna razlika između inleja i plombe jeste, pored materijala od kojeg se izrađuje, i to što se inlej izrađuje van usta. Zbog toga su za izradu inleja neophodne barem dvije posjete stomatologu.

U prvoj posjeti uklanjaju se karijesne mase i priprema se zub za inlej. Zatim se uzima otisak. Na osnovu otiska tehničar u laboratoriji izrađuje inlej koji se zatim, u drugoj posjeti, cementira u ustima pacijenta. U zavisnosti od veličine inleja tj. od raširenosti kaviteta koji je nastao poslije uklanjanja karijesa, razlikujemo dva oblika ovih nadoknada, i to:

  • inleji (inlay) - koji zahvataju maksimalno do dvije površine zuba, i
  • onleji (onlay) - koji zahvataju tri i više površina na zubu

Zubni nakit - Swarovski kristal

Istaknite vaš blistav osmijeh diskretnim detaljem! 
U našoj ordinaciji vršimo ugradnju zubnog nakita izuzetno popularnog među mlađom populacijom.

X

KONTAKTIRAJTE NAS

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, prijedloge ili zahtjev, slobodno nas kontaktirajte putem naše e-mail forme.