X

ZAKAŽITE BESPLATAN PREGLED

+387 51 230 700

Simić dent RADNO VRIJEME

Ponedeljak - Petak

-

08:00 - 20:00

Subota

-

09:00 - 13:00

Nedelja

-

Neradni dan

Adresa

-

Vidovdanska 2, Banja Luka

Simić dent KONTAKT

Mob:

+387 65 233 88 (VIBER)

Tel:

+387 51 230 700

Tel:

+387 51 230 701

E-mail:

ordinacija@simicdent.com

Simić dent ZAKAŽITE TERMIN
Simić dent
Simić dent

DJEČIJA I PREVENTIVNA STOMATOLOGIJA

Nikad nije isuviše rano da povedete Vaše dijete sa vama da nas upozna. Naš pristup djeci uključuje širok dijapazon raznih tehnika kako bi riješili bilo koji problem ili spriječili njegove posljedice. Prije svega, trudimo se da djecu oslobodimo straha i naučimo ih da, uz našu pomoć i pomoć roditelja čuvaju svoje zube.
Naročitu pažnju posvećujemo preventivi u dječijem uzrastu, jer dokazali smo da je, uz mali trud, moguće sačuvati potpuno zdrave zube i spriječiti najveći broj ortodontskih nepravilnosti. Pregledi i sve preventivne mjere su potpuno bezbolne, dijete će se opustiti i u prijateljskom okruženju naučiti da vjeruje ljekaru. Redovnim kontrolama svi problemi se mogu otkriti na vrijeme, tako da će eventualne intervencije biti minimalne, a dijete će ih bez poteškoća prihvatiti.
Zajedno ćemo naučiti Vaše dijete da brine o svom zdravlju, što je garancija lijepog i zdravog osmijeha za cijeli život.

Motivacija i obuka pacijenata za održavanje oralne higijene

Pravilno pranje zuba
Redovno i pravilno pranje zuba predstavlja osnovnu mjeru oralne higijene i neophodan je uslov u sprječavanju nastanka kako karijesa tako i oboljenja desni. I pored toga, samo mali broj odraslih osoba koristi pravilnu tehniku pranja zuba.

Pranje zuba zahtijeva minimum 3-5 minuta u okviru kojih se pravilnim pokretima četkice uklanjaju hrana, plak i bakterije sa površine zuba i jezika.

Fluorizacija (fluorisanje)

Fluorizacija (fluorisanje) zuba se vrši dva puta godišnje postupkom koji je jednostavan, bezbolan i interesantan za djecu. Visokokoncentrovani fluor u obliku gela se nanosi u gumene kašike i aplikuje u usta pacijenta. Ovaj postupak traje 5 minuta.

Ekstrakcija mliječnog zuba (vađenje mliječnog zuba)

Klaćenje i ispadanje mliječnog zubića je fiziološka pojava, dakle, potpuno je normalna i priroda se potrudila da protiče, uglavnom, bez problema. Korijen mliječnog zuba se resorbuje i zub počne da se klati, do potpunog ispadanja. Pošto je klaćenje bezbolno ili uz vrlo blage tegobe, djeci je često zanimljivo da jezikom ili prstima dodatno rasklaćuju zubić.


Vađenje mliječnog zuba prije ili poslije vremenskog perioda predviđenog za to može dovesti do komplikacija, zato ne bi bilo loše da prije nego do njih dođe posjetite stomatologa i posavjetujete se sa njim u vezi predstojeće smjene zuba Vašeg djeteta.  To je lijepa prilika da dijete posjeti stomatologa na kratkom pregledu, bez straha od bilo kakve intervencije i opusti se u ordinaciji.

Vađenje mliječnih zuba predstavlja laku hiruršku intervenciju. Neophodan je posebno pažljiv pristup djetetu, uz razumijevanje i strpljenje kako bi se izbjeglo negativno iskustvo ili nastajanje straha. Oralnohirurške zahvate kod djece je najbolje uraditi u jutarnjim časovima dok su djeca odmorna i svježa. Dobro bi bilo da djeca neposredno prije intervencije 1.5-2h imaju lagan obrok i da su obavila svoje fiziološke potrebe. Da bi se spriječile komplikacije poslije vađenja zuba, roditeljima dajemo uputstvo o ponašanju djeteta nakon vađenja zuba:

 

  • Da dijete ne ispira usta
  • Da ne gricka usne i obraz (jer mogu nastati bolne ranice nakon prestanka anestetika)
  • Da uzima kašastu i mlaku hranu

Popravke zuba kod djece

Karijes mliječnih zuba - Cirkularni karijes
Cirkularni karijes je najteži oblik karijesa mliječnih zuba. Poznat je još i kao SINDROM BEBI – DJEČIJE FLAŠICE. Karijesni proces rapidno napreduje i najčešće se javlja na sjekutićima gornje vilice – ovi zubi niču među prvima, a i najduže su izloženi raznim zaslađenim napicima, koji se daju djeci u dječijim flašicama. Dok dijete sisa ili pije iz flašice, donji zubi su zaštićeni jezikom, te se ovaj karijes rjeđe lokalizuje na njima.

 

Terapija
Terapija karijesa mliječnih zuba je KOMPLEKSNA
Roditelje treba ubijediti da MIJENJAJU LOŠE NAVIKE U ISHRANI DJETETA, koje su i dovele do karijesnog procesa. Od presudnog značaja je REDOVNO I PRAVILNO ODRŽAVANJE ORALNE HIGIJENE, o čemu su već roditelji prethodno informisani i edukovani kada napuni 12 mjeseci. U saradnji sa pedijatrom, djetetu treba ordinirati FLUOR PREPARATE, kako za endogenu, tako i za egzogenu primjenu.

Doze određuje stomatolog i daje uputstva roditelju po upotrebi istih. Uspjeh terapije karijesa mliječnih zuba je utoliko bolji, ukoliko se mali pacijent javi u ranijoj fazi oboljenja. Zbog toga su neophodne TROMJESEČNE I ŠESTOMJESEČNE KONTROLE KOD STOMATOLOGA. U Centru za estetsku stomatologiju Simić DENT postoji mogućnost saniranja karijesa mliječnih zuba uz lokalnu anesteziju i plombiranje istih kompozitnim materijalima raznih boja (pink, zelena, narandžasta itd), što predstavlja dodatnu stimulaciju djeci za saniranje karioznih procesa.


Neliječeni kariozni mliječni zubi ili prijevremeno izvađeni mliječni zubi remete:

  • normalnu funkciju žvakanja hrane
  • pravilnu fonaciju
  • estetiku
  • dovode do raznih ortodontskih anomalija zuba

Zalivanje jamica i fisura

Neizostavni dio preventivnog programa je i profilaktički postupak zalivanja, tj. zaštite jamica i fisura griznih površina zuba od kariogenih faktora u ustima. Ovaj postupak jedan je od najefikasnijih metoda u prevenciji karijesa. Prvenstveno se štite prvi stalni kutnjaci koji su nesumnjivo najznačajniji zubi za razvoj i i funkciju organa za žvakanje.

Ova jednostavna, bezbolna i bezbijedna mjera namijenjena je novoizniklim zubima, ali i svakom zubu za koji se procijeni da se nalazi u visokom riziku za nastanak karijesa. Ovo su minimalno invazivne stomatološke procedure koje djeca vrlo lako prihvataju, a doprinose očuvanju i unapređenju zdravlja i usta.

Profesionalno čišćenje zuba

Podrazumijevaju profesionalno uklanjanje mekih i čvrstih naslaga sa zuba, kao što su zubni kamenac, konkrementi, pigmentacije i zubni plak, upotrebom ultrazvuka i rotirajućih četkica i gumica za poliranje. Paste i rastvori koji se pri tom upotrebljavaju, prilagođeni su Vašim potrebama.

Održavanje Vaših zuba čistim, jedna je od najvažnijih stvari koje možete učiniti da Vaš osmijeh ostane zdrav. Redovne kontrole i čišćenje kod stomatologa su važni, takođe.

Izrada svih vrsta splintova i štitnika za zube

Izrada sportskog štitnika za zube
Povrede zuba su vrlo čest razlog posjete stomatologu. Sila koja djeluje, bilo direktno na zub ili preko mekih tkiva i obraza i usana, može dovesti do ozbiljnih povreda tvrdih zubnih tkiva i zubnog živca. Do povreda može doći u svim životnim situacijama, ali, postoje profesije i hobiji koji nose veći rizik od povređivanja.

 

Ukoliko se profesionalno ili rekreativno bavite kontaktnim sportovima, nudimo vam izradu individualnog štitnika za zube i njihov potporni aparat, koji će neutralizovati dejstvo slabijih, a znatno ublažiti štetne efekte jačih sila. Izrađen prema otisku vaših zuba, napravljen od specijalne providne gume, bez ukusa i mirisa, prijatan je za nošenje, ne ometa Vas u sportu, a može spriječiti ozbiljne povrede.

Izrada splintova za bruksizam
Bruksizam je parafunkcijska, nesvjesna i nesvrsishodna radnja stezanja, škripanja zubima.  Uglavnom se javlja u toku sna, mi toga nismo svjesni, a na to nam ukažu ili bliski ljudi, ili stomatolog tokom pregleda. Osim što uništava tvrda zubna tkiva, ugrožen je i zubni živac, jer stalna iritacija dovodi do promjena na njemu. Dugogodišnji bruksizam neizostavno dovodi do gubitka zuba i promijena na viličnom zglobu. Individualni splint za bruksizam spriječiće trošenje tvrdih zubnih tkiva i ublažiti promene na živcu i potpornom aparatu. Neće izliječiti bruksizam, ali će znatno ublažiti njegove posljedice. Ako Vaš splint nosite svako veče, redovno ga održavate i mijenjate, kada se ošteti, vremenom će se stvoriti novi refleksni putevi, pa će ove kretnje postati slabije, do potpunog prestanka.

X

KONTAKTIRAJTE NAS

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, prijedloge ili zahtjev, slobodno nas kontaktirajte putem naše e-mail forme.