X

ZAKAŽITE BESPLATAN PREGLED

+387 51 230 700

Simić dent RADNO VRIJEME

Ponedeljak - Petak

-

08:00 - 20:00

Subota

-

09:00 - 13:00

Nedelja

-

Neradni dan

Adresa

-

Vidovdanska 2, Banja Luka

Simić dent KONTAKT

Mob:

+387 65 233 88 (VIBER)

Tel:

+387 51 230 700

Tel:

+387 51 230 701

E-mail:

ordinacija@simicdent.com

Simić dent ZAKAŽITE TERMIN
Simić dent
Simić dent

ORTODONCIJA

Mehanizam ispravljanja zuba se zasniva na mogućnostima pomijeranja zuba ortodontskim aparatima bez štetnih posljedica po zub i, prije svega, mogućnosti kosti da se prilagođava uticajima raznih sila tj. da na pritisak reaguje razgradnjom, a na vuču stvaranjem nove kosti.

Mobilni ortodontski aparati

Mobilni ili pokretni pločasti ortodontski aparati predstavljaju najčeši vid ortodontskih pomagala kod pacijenata. Ovi aparati su u velikom procentu efikasni za ispravljanje gotovo svih vrsta malokluzija dok je postupak njihove izrade relativno jednostavan i ne predstavlja veliko opterećenje za pacijenta. Kako su pacijenti, kojima se rade ovakve vrste aparata, upravo djeca, ova činjenica je veoma značajna jer se time sprječava odbojnost djeteta prema ovim aparatima.

Pokretni pločasti aparati pomijeraju zube vršeći pritisak na krune zuba. Oni to ostvaruju preko svojih aktivnih elemenata (kukice, opruge, zavrtnji itd). Neki od tih elemenata djeluju automatski (kukice i opruge) dok neke treba aktivirati (zavrtanj). Ovi ortodontski aparati se moraju nositi uveče, u toku spavanja, kao i MINIMUM 4 do 5 sati u toku dana.

Fiksni ortodontski aparati

Fiksni ortodonstki aparati se, kao što im i samo ime kaže, postavljaju na zube na taj način da ih može postaviti i ukloniti samo terapeut. Pričvršćivanje se obično izvodi putem posebnih dijelova tj. preko atečmena i bravica. Terapija fiksnim ortodontskim aparatima je individualna i može trajati od 6 mjeseci pa do preko godinu dana.

 


Međutim, ortodontska terapija ne završava se skidanjem fiksnog aparata. Ona se može smatrati završenom samo ako i poslije prestanka nošenja aparata novi položaj zuba ostane nepromijenjen.

Iz iskustva je poznato da pomjereni zubi, po prestanku nošenja aparata, imaju tendenciju da se vrate u svoj prvobitan položaj. Kako bi se ova pojava spriječila, poslije skidanja fiksnih ortodontskih aparata postavljaju se tzv. retencioni aparati. Oni, takođe, mogu biti fiksni mada su češće mobilni i po svom obliku liče na pokretne pločaste aparate (proteze za djecu). Dužina nošenja ovih proteza zavisi prije svega od malokluzije koja je bila liječena. U zavisnosti od toga, ovi aparati se nose od jednog do nekoliko mjeseci. U našoj ordinaciji možete odabrati fiksni ortodontski aparat sa metalnim ili keramičkim bravicama.

Ispravljanje zuba folijama – Invisalign

Providne folije imaju izuzetan funkcionalni učinak i estetski su najpriihvatljiviji metod za dovođenje zuba u pravilan položaj.
Najčešće se pomijeraju prednji zubi i tretman se sastoji od uzimanja otisaka zuba i izrade nekoliko tankih providnih folija koje se nose noću.

Folije postepeno vrše pritisak na zube i dovode ih u željeni položaj. Tretman obično traje nekoliko mjeseci, a prvi rezultati se vide vrlo brzo. Osim izuzetno lakog održavanja higijene prednost ove metode u odnosu na klasične metalne bravice je i u estetskom pogledu.

X

KONTAKTIRAJTE NAS

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, prijedloge ili zahtjev, slobodno nas kontaktirajte putem naše e-mail forme.